flipje-banner

Geboorte van Flipje

Geboorte van Flipje
De fabriek maakte al jaren reclame voor hun producten. Door de toenemende concurrentie wilde De Betuwe zich gaan onderscheiden van anderen. Ze verzochten het reclamebureau ‘Van Alfen’, waar ze al jaren mee werkten, om een poppetje of figuurtje te verzinnen. Philip van Alfen bedacht in 1935 een mannetje met een dikke frambozenlijf en armen en beentjes van rode bessen. Naar een naam werd druk gezocht tot Van Alfen uitriep: ‘desnoods noemen we hem Flip!”. Het vruchtenmannetje, met de naam ‘Flipje’ op zijn muts, moest voortaan het herkenbare logo van de Tielse jamfabriek worden.

De eerste tekeningen van Flipje, de zogenaamde ‘oerflip’, waren van Daan Hoeksema. Flipje beleefde toen nog geen avonturen. Daan Hoeksema tekende toen voor De Betuwe kleine vierkante reclameboekjes waar op de laatste pagina het stille figuurtje op een muur verscheen.

Henk Rotgans bracht in de daaropvolgende serie boekjes Flipje tot leven samen met zijn vriend de Aap.

Serie 1 nr. 6 Flipje puzzelwedstrijd met grote geldprijzen. uitslag puzzelwedstrijd.

In 1936 ontstaat het idee om Flipje avonturen te laten beleven op ca 1 meter lange filmstroken. Martinus Eelco ten Harmsen van der Beek wordt gevraagd om de verhaaltjes te tekenen. Er volgen een hele reeks verhaaltjes geïllustreerd en voorzien van rijmpjes door de hele familie Ten Harmsen van der Beek.

Lieve lezers, lezeresjes, Wat of hier wel volgen gaat? ’t Is een film van Flipjes leven, ’t is Tielsch Flipje, die hier staat!

Tuinman Pip en zijn zoon Pipje hebben een frambozenplantje in de Betuwe staan. Met veel liefde verzorgen ze de plant tot er vruchten aan groeien. Echter 1 van de vruchten groeit en groeit tot het een enorme vrucht wordt. Ze plukken de framboos en brengen hem naar de zomerfee. Daar gaan ze aan tafel met de andere kabouters. Als de grote framboos als dessert op tafel wordt gezet begint de tuinman te huilen.

Zomerfee begon te lachen … ‘Veeg je tranen maar gauw af! ‘k zal iets heel moois van hem maken. Kijk, met deze tooverstaf.’

Even raakte zij de pracht-vrucht Met haar gouden stafje aan. ‘Kijk’ zei de Zomerfee, ‘hier zie je Nu Tielsch Flipje voor je staan!’

In de eerste verhaaltjes is Flipje in Kabouterland waar hij zijn eerste avonturen beleef met tuinman Pip en zijn zoon Ton.

Zo werd Flipje ontvoerd door een spreeuw , maar kon ontsnappen.
De spreeuw moest voor straf een mand met echte Betuwse kersen geven

Flipje wordt ontvoerd. afscheid van de zomerfee.

Er was het afscheid van de Zomerfee die Flipje omtoverde van framboos tot het fruitbaasje van De Betuwe.

In kabouterland leert Flipje al de dingen die je moet kennen.

Flipje gaat naar school. Flipje krijgt verkeersles. Flipje helpt de ijscoman.

Hij helpt zelfs de Kerstman die helemaal verdwaald is en echt niet meer weet waar hij is.

Flipje helpt de Kerstman. Flipje in luchtballon.

Ook Flipje wilde zijn horizon verbreden en ging een keer ballonvaren. Nu kan je wel raden wat er gebeurde , de wind nam hem mee en Flipje vaarde steeds verder weg.
Na uren varen zag Flipje kans om eruit te springen boven op een tent

Flipje met vriendjes.

Toen hij de schrik van de sprong te boven was werd hem duidelijk waar hij was. Hij was in Dierenland. Hier beleefde Flipje toch wel zijn meeste avonturen. Hij ging wonen bij juffrouw Schaap die een soort moeder was voor Flipje en zijn beste vriendjes. Dit waren:

Flapoor Olifant Jasper aap Bertje Big

Flapoor was niet een van de slimste.Bertje was een grote veelvraat en Jasper was een grote deugniet die vol kattenkwaad zat.

Flipje was een moraliserend fruitmannetje, hij waarschuwde vaak van te voren zijn vriendjes als ze weer wat van plan waren.
Vervolgens ging het dan toch weer fout en dan was er altijd Flipje met zijn goede les of raad.

Flipje heeft niet alleen avonturen beleefd. De Betuwe heeft Flipje ook gebruikt voor reclame doeleinde. Hij werd het boegbeeld van de jamfabriek De Betuwe en nog steeds kennen heel veel mensen Flipje en zijn verbintenis met Tiel. Hij werd gebruikt in talloze advertenties als briefhoofd, op zegeltjes en op al de produkten en reclamewerk stond zijn afbeelding.

Flipje als briefhoofd advertentie met Flipje

Vanaf de jaren 60 verschenen er steeds meer andere artikelen waar Flipje op stond. Zo kwamen er de sleutelhangers, de speldjes, stickers, allerlei lepels en veel, heel veel verzamel materiaal waar nu nog steeds vraag naar is.

Flipje kussen. Flipje t shirt.

Er zijn ook nieuwe items te verkrijgen, deze worden voornamelijk verkocht door het Flipje museum in Tiel.

Flipje boekenlegger. Flipje winkelwagenmuntje.

Flipje veranderde met de jaren. De ‘oerflip’ uit 1935 is een wat houterige dikke framboos op klompen. Hij had geen gezichtsuitdrukking. Op zijn hoofd stond een hoge rechte koksmuts.

In de jaren 50 was Flipje minder zwaar, veel vlotter met laarsjes en een brede muts met meer plooien. Hij had meer menselijke verhoudingen, blozende appelvormige wangetjes en een schalkse lach. Deze Flip is het bekendst geworden.

De Flip van de jaren 70 was het minst populair. Deze wordt ook wel de Flip met de Alexander-look genoemd. Een Flip met een bos haar en zonder kuif. De gezichtsuitdrukking is ook verdwenen.

In de jaren 80 werd een nieuwe Flip ontworpen. Een figuurtje met een blonde lok en sinds 1994 met een schaduw.

In 2002 is er een nieuw Flipje geboren, compleet met de handschoentjes en kuif van vroeger, maar dan in een modern vrolijk jasje gestoken